Bezoek Curfsgroeve

Gepubliceerd op 20 juli 2024 om 17:18

Vanuit de drachtplanten cursus werd benoemd dat de Curfsgroeve wel een hele bijzondere locatie is als het gaat om biodiversiteit. Een paar maanden terug hadden we al met de drachtplanten cursus een bezoek gebracht aan groeve 't Rooth. Hier hebben we kennis leren maken met Paul Leenders. Toen kwam er een bericht langs op facebook. Een excursie vanuit het Limburgs Landschap door Paul Leenders door de Curfsgroeve. Voor iets wat zo ongeveer in de achtertuin ligt is dat natuurlijk wel een bezoekje waard. Het beloofde een enorm warme dag te worden. Hoed op, wandelstok mee, goede wandelschoenen aan en om tien uur stonden we klaar op de parkeerplek van de Nachtegaal in Meerssen. Van hieruit is het een korte pittige klim naar boven. We liepen als eerste boven langs het afgesloten gedeelte van de Curfsgroeve. En ook hier al kun je bijzondere dingen zien. Want hier zit ook een bijenwand die elk jaar onderhouden wordt zodat de mergel vrij blijft en de bijen er hun nageslacht in de gaatjes achter laten. Ook als je op de flora let zie je al heel veel rond vliegen. Hommels met knal oranje stuifmeelkorrels op de poten. En, een oog voor alles wat apart is zagen we iets langs vliegen, met de telefoon er achter aan om een foto te maken, en jawel hoor, een vierbandgroefbij. Een zeldzame soort die volgens Paul in deze groeve toch niet meer zo zeldzaam is. Hoe mooi is dat, dat je door juist natuur beheer ervoor kan zorgen dat soorten weer zich kunnen herstellen. Paul toch maar eens vragen of we wat langer mee de groeve in mogen om te kijken wat er nog meer voor bijzonders rond vliegt. 
Zo zou er ook een oehoe moeten zitten, heb goed rond gekeken met de verrekijker, maar denk dat de oehoe een lekker koel plekje heeft opgezocht. En natuurlijk heel begrijpelijk. Paul vertelde dat de temperatuur in de groeve nog wel eens 5 graden hoger kon liggen dan het gebied er om heen. Ook deze groeve kent een bijzondere geschiedenis en met wat fantasie zou je op sommige plekken zelfs een velociraptor kunnen zien lopen. 
Het was een bijzonder mooie ervaring om onder begeleiding van Paul door deze groeve te mogen lopen. De telefoon staat inmiddels vol met foto's van planten, bloemen, spinnen, salamanders en bijen. En, niet vast gelegd, maar wel in het geheugen gegrift, we hebben een wouw zien vliegen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.